Perler

Kulturperler

Havets juvel - perlen var engang kun forbeholdt de kongelige og adelige

På baggrund af en voksende efterspørgsel af perler, op gennem middelalderen, oplevede man at muslingebestanden faldt i havene.
Der var medvirkende til at man begyndte at udforske hemmeligheden bag en perles tilblivelse.
Efter en del, kun halvfuldendte, forsøg af tidligere og samtidige forskere, lykkedes det for japaneren Kokichi Mikimoto i 1904, at fremdyrke den første runde kulturperle.
Dette medførte at perler blev tilgængelige for en større del af verdens befolkning, I årtierne herefter.

Idag tales hovedsageligt om fire typer af kulturperler:
Saltvandskulturperlerne: Akoya, South Sea og Tahiti kulturperler, samt ferskvandskulturperler.

Den type musling, som Tahiti kulturperlen dyrkes i, vokser også ved Cook-øerne og på Fiji – hvorfra der kommer et mindre antal kulturperler.
En mere sjælden kulturperletype er den smukke Cortez kulturperle.

Det er dog vigtigt at understrege, at der er tale om naturlig perledyrkning, hvor muslingen selv danner lagene af perlemor rundt om det lille perlemorslegeme, der er placeret af mennesket, i muslingens bløddele.

Tahiti perler

Tahitiperlen er en saltvandskulturperle, der dyrkes i den sortlæbede perlemusling, Pinctada margaritifera.

Muslingen findes naturligt i lagunerne i de Fransk Polynesiske atoller og perlerne har navnet ”Tahitiperler” fra den største ø Tahiti.

Muslingen danner den fineste perlemor, der kan give perlerne en fantastisk glans og dette kombineret med de enestående og naturlige farver, kommer perlen til at fremstå med en helt igennem udsøgt intensitet.

Tahitikulturperlen adskiller sig fra de andre perler ved dens størrelse og form. Størrelsen er, sammen med de lysere South Sea kulturperler, blandt verdens største. Der ligger fra 8-16 mm, med få op til 20 mm.

Formerne er mangfoldige, i barok og semi-barokke og cirklerede perler, til de eftertragtede og perfekte dråber og værdsatte runde.

Farverne er mørke og glanfulde og spænder bl.a. henover de grønne, brune, sorte, grå og blå nuancer.

Ferskvandskulturperler

Ferskevandskulturperlerne blev først kendt som Biwa-perler, da de blev dyrket i en japansk sø, ved navn Biwa. Biwa-perlerne var små og hvidlige og lignede riskorn.

Muslingens evne til at danne perlemor, kendte kineserne allerede til, for tretusinde år siden. Størstedelen af de ferskvandsperler der fås i dag, dyrkes i Kina.

Kvaliteten på perlerne er meget varierende, da dyrkningsmetoderne kan være forskellige. Derfor findes mange ferskvandskulturperler der har en relativ lav værdi.

Dog kan man ved hjælp af en forfinelse af dyrkningsmetoden, fremdyrke ganske fine ferskvandskulturperler. Med en metode der efterhånden minder om den samme, som for saltvandskulturperler.

Det er stadigvæk relativt kompliceret at opnå de fine og runde ferskvandskulturperler, hvorfor disse kan opnå en høj værdi.

Formen på ferskvandskulturperler generelt mere ovale eller ’kartoffelformede’, men de kan også være runde eller dråbeformede. Barokke ferskvandskulturperler er fremdyrket “med vilje” og ikke som ved saltvandskulturperler opstået ved en tilfældighed.

De naturlige farver er hvidlige, fersken, lavendel og rosa toner. Ferskvandskulturperler kan fås i mange andre farver – de vil dog altid være indfarvede.

De mest almindelige størrelser går fra de helt små på 2 mm til 10 mm. Forskning i størrelser har dog gjort, at der kan findes helt op til over 20mm. De runde bliver dog sjældent over 10mm.

Akoya perlen

Akoya perlen er en saltvandskulturperle fra Akoya perlemuslingen Pinctada Fucata.

Oprindeligt blev den dyrket i Japan, men dyrkes nu også i Kina.

Farverne går fra hvid, hvid/rosa, hvid/blå-grøn til creme farvet. Ofte behandles perlerne for at få en eens, hvid farve. Den hvidlige med rosa overtone er mere sjælden er derfor i højere værdi.

Formerne på Akoyaperlen er runde eller let barokke, evt. med en lille såkaldt “fish’s tail”.
På grund af muslingens egen lille størrelse er perlerne bliver Akoyaperlen mellem 2-9 mm og i sjældne tilfælde helt op til 10 mm.

Keshi Perler

Da man i sin tid påbegyndte at dyrke perler opstod der indimellem små kornlignende perler, hvor muslingen ikke havde lagt perlemor om den indsatte kerne.

Navnet “Keshi” betyder “korn perle” og stammer fra Japansk, hvilket indikerer at der er tale om en meget lille perle.

Keshi er opstået ved en tilfældighed, ved at muslingen har udstødt den indsatte kerne, men at perlemorsprocessen er gået i gang.
Keshi perler er derfor rent perlemor og det tætteste man kommer på en naturperle.

Betegnelsen Keshi anvendes kun om perler fra saltvandsperlemuslinger. Og de findes i dag også i større størrelser, da de store South Ses perlemuslinger også producerer Keshi.

Da Keshiperlerne består af rent perlemor kendetegnes de bl.a, ved at de ofte har en særlig glans og dybde. Det er også karakteristisk for Keshiperlerne, at de findes i meget særlige og barokke former.

Cortez perler

Cortez perlen er den mest sjældne saltvandskulturperle i verden. Der er kun én eneste farm i verden, hvor det dyrkes – den ligger i det nordvestlige Mexico.
Der produceres kun omkring 4.000 perler om året, af varierende kvalitet. Heraf er kun de bedste til eksport.

Cortez perlen kommer fra den regnbuelæbede perlemusling Pteria sterna. Muslingens fysionomi gør det meget svært at bruge den til perledyrkning. Alligevel er det lykkedes for tre biologer, at fuldende de mange års prøvelser, så det nu er blevet muligt at kunne dyrke disse sjældne og smukke smukke perler.

Cortez kulturperlen er kendetegnet ved en meget intens glans og de enestående farver, der spænder over alle regnbuens farver.
Perlernes grundtone er lys- eller mørkegrå, hertil kommer en overtone i én eller flere af regnbuens farver, bl.a.: grøn, blå, lilla/lavendel, pink eller gylden.

Den regnbuelæbede perlemusling er en anelse mindre end den sortlæbede perlemusling, som Tahiti kulturperlerne dyrkes i.
Cortez kulturperlen er derfor begrænset i sin størrelse til mellem 8-12 mm.

Cortez perlecollier

Cortez saltvandskulturperlen anses for at være den mest sjældne saltvandskulturperle i verden.

Håndplukket hos Marc Harit pearls gennem 8 år.

Se resultatet af vores 8 års indsamling af perler i videoen nedenfor.

Cortez perlecollier

Omtrækning af perlekæder

Har du en perlekæde liggende der trænger til at blive trukket om kan vi klare det på vores eget værksted.

Se vores værksted